Disciplina „Sisteme de operare” are ca obiectiv general familiarizarea studenţilor cu facilitățile sistemelor de operare în general, cu conceptul de mașini virtuale și containere, și în particular cu sistemul de operare Linux și limbajul de scriptare Bash, tehnologii moderne și adesea utilizate în domeniul IT&C. În orele de curs și laborator, studenții se vor familiariza cu elemente de bază și avansate ale sistemelor de operare, cu conceptul de a folosi mașini virtuale, exersat prin rularea sistemului de operare Linux pe calculatorul studentului.
Disciplina „Curs aplicativ de Linux și Python” are ca obiectiv general familiarizarea studenţilor cu conceptul de mașini virtuale, sistemul de operare Linux și limbajul de programare Python, tehnologii moderne și adesea utilizate în practică. În orele de curs și laborator, studenții se vor familiariza cu elemente de bază și avansate ale limbajului de programare Python, cu conceptul de a folosi mașini virtuale, exersat prin rularea sistemului de operare Linux pe calculatorul studentului. Activitățile au scopul de dezvoltare a abilităților de abstractizare software, identificând şi exersând abilităţile necesare modelării pe calculator a unor situaţii din realitate.
Desfășurarea activităților în Laboratorul multidisciplinar (sala A202) este asigurată de Grupul de cercetare Optoelectronică.
Informații laborator:
Indicativ sală: A202 (LEU, Corp A, etaj 2)
Categorie laborator: Informatic
Suprafaţa laboratorului este de aproximativ: 40.00 m2
Volumul laboratorului este de aproximativ: 130.00 m3
Laboratorul poate deservi până la: 20 studenți
Resurse:
20 de calculatoare PC: I7 3.6 GHz, 8 GB RAM, 256 GB SSD, Windows 10, Monitor 23″ Lenovo
Proiector
Ecran
Licențe utilizate: Windows 10, Python(free), Oracle Virtualbox (free), Imagine Linux (free), Orcad PSpice, Altium.
Îndrumare de laborator: în variantă electronică.
Teme de laborator:
Disciplina „Sisteme de operare”:
- Instalare în mașină virtuală. Validare a instalării.<br /> Interfețe în linie de comandă. Windows vs Linux. Elementele unui shell prompt. Comenzi simple.
- Utilizatori. Permisiuni. <br /> Utilizarea sistemului de fișiere Linux. Porțiuni interesante din ierarhia sistemului. Interacțiunea cu sistemul de fișiere.
- Gestionarea sistemului. Sistem virtual de fișiere. Date despre sistem. Afinitate. Eficiență energetică
(DVFS, idle). Montare. Depanare. Planificare activități. - Conectarea la internet. Elemente de configurare a rețelei. Conectarea la mașină. Ssh. Parolă. Chei.
Procese – vizualizare și interacțiune. Paralelism de procese. Semnale. Operatorii pipe, redirectare.
Editoare în linie de comandă. vim. Hello world bash script. Vimtutor.<br /> Căutări. Grep. - Scrierea de scripturi utilizând shell-ul Linux. Verificarea rulării cu succes a unei comenzi. Funcții.
Bucle. Expresii regulate. - Elementele unei platforme încorporate. Etape de pornire a sistemului de operare. Inscripționarea
imaginii. Virtualizare vs containerizare. Recapitulare noțiuni.
Disciplina „Curs aplicativ de Linux și Python”:
- Linux. Validarea instalării. Elementele unui shell prompt. Comenzi simple. Realizarea unei structuri ierarhice de directoare în linie de comandă. Exerciții. Drepturi și permisiuni. Modificarea acestora. Exerciții. Sistemul de fișiere Linux. Porțiuni interesante din ierarhia sistemului. Interacțiunea cu sistemul de fișiere.
- Linux. Procese – vizualizare și interacțiune. Paralelism de procese. Semnale. Operatorii pipe, redirectare. Exersarea comenzilor pe scenarii realiste. Editoare în linie de comandă. vim. Hello world bash script.
- Vimtutor. Căutări. Grep. Scrierea de scripturi utilizând shell-ul Linux. Verificarea rulării cu succes a unei comenzi. Funcții. Bucle. Expresii regulate.
- Python. Tipuri de date. Structuri de date. Instrucțiuni de control flux de execuție.
- Python. Funcții. Module. Programare obiect orientată. Alte exerciții, stil ECCPR. Scenarii de utilizare Linux și Python în practică.
Discipline deservite:
- Sisteme de operare (Ingineria Informației – INF, Licență, Anul 1, Semestrul 2)
- Curs aplicativ de Linux și Python (Licență, Anul 3, Semestrul 2 la secțiile Ingineria Informației – INF, Electronică aplicată – ELAen, Electronică aplicată – ELA, Microelectronică, Optoelectronică şi Nanotehnologii – MON, Rețele și Software de Telecomunicaţii – RST, Tehnologii şi Sisteme de Telecomunicaţii – TST, Tehnologii şi Sisteme de Telecomunicaţii – TSTen)
Galerie: